Lepasan Politeknik di Universiti

Politeknik ditubuhkan sebagai sebuah Institusi pengajian tinggi yang bertujuan untuk melahirkan juruteknik dan pekerja mahir peringkat pertengahan untuk keperluan kilang dan industri. Sasaran pelajar yang memasuki politeknik adalah mereka mereka yang berkelepasan SPM. Namun kebanyakan yang memasuki politeknik adalah pelajar yang gagal melanjutkan pengajian ke Universiti. Jadi politeknik berfungsi sebagai penapis bagi golongan pelajar ini, manakala bagi mereka yang lain yang tidak berjaya memasuki politeknik, terdapat Institusi latihan teknikal yang lain seperti ILP dan IKBN. Sistem pendidikan sebegini dibuat supaya tidak ramai lepasan SPM yang tercicir.
Setiap tahun KPTM menerima lebih 100,000 pemohon daripada lepasan SPM untuk ditempatkan di seluruh IPTA. Dari jumlah ini KPTM mengambil tidak lebih daripada 20,000 untuk ditempatkan di politeknik seluruh negara. Kebanyakan kursus yang ditawarkan di politeknik adalah dari bidang teknikal seperti Kejuruteraan Awam, Elektrik dan Mekanikal. Selain dari itu terdapat juga kursus dibidang perniagaan dan perakaunan selain kursus kursus minor yang lain di peringkat sijil dan diploma. Malah baru baru ini telah dijalankan juga kursus diperingkat diploma lanjutan.

Kejayaan pelajar pelajar politeknik yang telah tamat pengajian, memang tidak dapat disangkalkan lagi. Sejarah telah membuktikan bahawa ramai bekasan pelajar telah menjadi usahawan yang berjaya dan teknokrat yang hebat hasil daripada sistem pendidikan politeknik yang tersendiri. Kemahiran teknikal yang diserapkan memang sesuatu yang bernilai tinggi dalam pasaran industri, biarpun tujuan asalnya adalah melahirkan pekerja mahir diperingkat pertengahan.

Walaupun tujuan asalnya adalah untuk membekalkan tenaga kerja separa mahir untuk industri, namun terdapat dalam 15% dari pelajar lepasan politeknik melanjutkan pengajian ke Universiti selepas tamat pengajian samada dari peringkat sijil atau diploma. Ada masalah yang timbul bila pelajar ini berada di Universiti. Dikatakan mereka tidak dapat berada seiringan dengan pelajar pelajar lain. Ramai dari mereka yang ketinggalan dan tercicir. Jurang perbezaan antara pelajar lepasan politeknik dan pelajar lain (samada dari matrikulasi atau diploma dari IPT lain) dari segi pencapaian akademik sangat besar. Banyak universiti telah highlight keadaan ini sehinggakan terdapat sebuah IPTA baru baru ini telah menutup permohonan dari pelajar politeknik.

Pihak yang bertanggungjawab terpaksa juga cater permasalahan yang dihadapi dari kalangan 15% ini. Mencari dimana punca permasalahannya, sedangkan mereka yang layak memohon melanjutkan pengajian adalah mereka yang mempunyai HPNM 3.0 ke atas. Ada beberapa isu yang menjadi titik punca permasalahan. Antaranya adalah kelayakan permohonan ke politeknik ada sedikit kelonggaran berbanding universiti. Ini sesuatu yang jelas kerana politeknik merupakan satu tapisan kepada mereka yang tidak layak masuk universiti. Penguasaan bahasa inggeris pelajar politeknik juga merupakan satu isu. MUET menjadi penanda aras dalam penguasaan bahasa inggeris dan disini pun ada kelonggaran sewaktu proses permohonan. Tetapi ini isu sewaktu pelajar memohon masuk politeknik. Seharusnya pelajar bila tamat sesi pengajian mereka, akan ada peningkatan dalam hal hal yang telah diberi kelonggaran seperti yang dinyatakan di atas.

Untuk menempatkan sistem pengurusan politeknik pada satu aras piawaian yang diiktiraf, politeknik telah mendapat pertauliahan MS ISO 9001:2000.

__ This Part Was Deleted___ 

Tidak ada kesimpulan yang aku nak buat kat sini. Artikel ni ambik masa 3 hari untuk aku nak siapkan agar tidak ada sesuatu yang sensitif yang dapat membangkitkan rasa tidak selesa dikalangan sesetengah pihak. Ini hanyalah satu penulisan blog yang berfungsi sebagai satu bacaan ringan. Aku start tulis benda ni setelah selesai marking paper student aku dan hampir separuh mendapat markah kurang dari 50%. Aku dengan rasa berat hatinya tak upgrade markah. Biar dorang rasa. Yang mana lulus, lulus. Yang mana gagal, ulang balik semester depan dengan pensyarah lain sebab aku dah nak pindah mengajar di politeknik lain bermula semester depan

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Bookmark the permalink.

184 Responses to Lepasan Politeknik di Universiti

  1. hulala says:

    Maklumat Kelayakan / Detail Qualification

    Bidang / Field of Study
    : KEJURUTERAAN ELEKTRONIK / ELECTRONIC ENGINEERING
    Negara / Country
    : MALAYSIA
    Institusi / Institution
    : POLITEKNIK KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI
    Kelayakan / Qualification
    : Diploma Lanjutan Kejuruteraan Elektronik (Perubatan)
    Mod / Mode
    : Sepenuh Masa (Full Time)
    Nilai Taraf / Equivalent
    : Setaraf dengan Ijazah Sarjana Muda Am dari Institusi Pengajian Tinggi Awam tempatan (equivalent to General Degree from Public Institution of Higher Learning)

    Tempoh / Duration
    :
    http://www.interactive.jpa.gov.my/webinteraktif/Sijil/frmSijilIPTA.asp?Bidang=J0900&Negara=M01&Institusi=M0100300&strID=34561

    -POHON JPPOLY UPGRADE DIPLOMA LANJUTAN KE IJAZAH KEPUJIAN BAGI MEMUDAHKAN LEPASAN POLY DAFTAR KE BEM.
    -POHON JPP BUAT KALOBRASI UTK LPSAN DIP LANJUTAN POLY SBG BLAJAR MASTER ATAU IJAZAH KEPUJIAN DGN TEMPOH MASA YG MUNASABAH DI IPTA/MTUN

  2. gadis buntu says:

    saya merupakan bekas pelajar sijil dari politeknik pd, bru abes sesi dis 2011.. saya amat terkilan kerana prmohonan untk integrasi dah di tutup, so saya nk smbung diploma terpakse menggunakan result spm dan terpakse menyambung pengajian semula selama 3tahun, saya sngt2 trkilan. agak buang mase jugak,saya sngt buntu… ada sape2 boleh bagi komen yg bernas..

    • hehhe says:

      klau ikutkan ..lepasan politeknik 2011 bagi sijil boleh mnyambung pelajran utk diploma selama 1 thun …tpi , sejak 2012 june KPTM telah membuat pindaan dari 1 thun ke 2 thun utk menymbng ke diploma(sama mcm ambil sijil 4 sem) .bermkna peljar akan bermula pada semester 3 …

  3. salam…

    saya amat tertarik dengan artikel ini, saya merupakan bekas pelajar Diploma POLITEKNIK PORT DICKSON 2008 dan di beri peluang menyambung pengajian diperingkat tinggi di salah sebuah Universiti yang mengambil pelajar2 poli untuk diserap masuk (MTUN) … sewaktu proses pendaftaran rata-rata pemohon yang berdaftar adalh mereka yang memperolehi cgpa 3.5 ke atas, dan ketika itu saya merasakan sekumpulan pelajar politeknik berada di universiti berkenaan dan semangat belajar itu berkobar-kobar… namun diawal tahun pertama pengajian saya seperti orang ilang arah apabila gpa saya jatuh dengan teruk 3…

    Baru sahaja menamatkan pengajian 20 jan 2011 kini saya sudah ditawarkn pekerjaan dan ia amat membanggakan saya dan keluarga… dan insyaAllah sekiranya rezeki itu ada kemungkinan pengajian master akan menyusul…

    Secara kesimpulannya lepasan poli yg menjengah masuk ke Univ secara tidak langsung dapat mengembangkan bakat dan pengalaman walaupun perjalanan pembelajaran itu lama.. isu pelajar poli tidak dapt catchup mg saya akui… namun ianya bukan bersifat kekal… masih ada ruang boleh di perbaiki…

    wassalam

  4. DANIAL(PMM) says:

    Assalamalaikum….saya ada pertanyaan sedikit.Saya seorang pelajar diploma kejuruteraan awam di politeknik..saya nk tnya jika selepas ini saya hendak sambung ijazah seni bina di politeknik ataupun di universiti boleh tak??????

  5. nana says:

    salam .. law daapat 2b 2c+ n 1c dapat x masuk ddploma vdeo n filem kat poli??sy tgok syarat dy x perlu kredit math..

  6. husna says:

    assalamualikum saya nak tanye,saya punya pointer 2.97 agak2 lepas tak kalau nak amik ijazah kat universiti

  7. husna says:

    kos yang sama kejuruteraan eletronik,pointer last sem saya dapat 2.97 agak2 lepas tak amik ijazah kat universiti

  8. BSc.Economics,SheffieldUK says:

    I’m really really disappointed…. Kalau pilih politeknik masalah ini datang orang kata budak poli susah nak sambung degree.. Kalau pilih matrix masalah Ni pula datang orang kata budak matrix lebih teory tak de pratical mana budak poli lebih baik banyak pratical…. Kalau pilih asasi masalah Ni pulak datang orang kata belum tentu boleh sambung degree Kalau boleh pun course low class.. Kalau pilih diploma kat uitm masalah Ni pula datang orang kata rugi sambung diploma uitm baik sambung diploma kat poli banyak practical Dan senang dapat job.. ADOOooIiii. Peningggg Peningggg….. In a conclusion, there are many people outside unsatisfied with our choice, if we choose A they will say B is the best, and if we choose B they will say C is the best…

  9. student poli says:

    politeknik dah tak macam dlu. dah nak jadi universiti pun. skg silibus pembelajaran sudah ditambah baik dan ditukar daripada bhasa malaysia kpd bhasa inggeris. boleh dikatakan skg standing dengan universiti dan bkn yang reject2 je masuk politeknik

  10. polipremier says:

    hahahahax, politeknik premier akan dijadikan universiti pada tahun 2015. SEKARANG DAPAT 7A,8A PUN SUSAH MASUK POLITEKNIK PREMIER,………. SO DIMANA TARAF POLITEKNIK PREMIER SEKARANG?????????????

  11. polipremier says:

    hahahahax, politeknik premier akan dijadikan universiti pada tahun 2015. SEKARANG DAPAT 7A,8A SAINS TULEN PUN SUSAH MASUK DIPLOMA ENGINEERING KAT POLITEKNIK PREMIER,………. SO DIMANA TARAF POLITEKNIK PREMIER SEKARANG?????????????

  12. man says:

    Saya pun belajar kat poli jgk dulu dari sijil lepas tu sambung dip kemudia degree skng dh keje sebgai pegawai dalam pasukan berniform dan sedang buat master kat sebuah IPTA.So jgn ingt lepasan poli x boleh pergi jauh yang penting mesti ada usaha.

  13. arzu says:

    dunia skrg ni klu xde kemahiran, ssh mau hidup bro..aku xstudent ipta..ade degree tp bidang yg aku ambil kat u, aku tak minat..skrg dpt tawaran poli dlm kejuruteraan elektronik (komputer) dan tawaran di kktm jurusan kejuruteraan elektronik juga..paling best, aku bkn budak sains tp alhamdulillah aku dpt tawaran kejuruteraan. umur tak payah ckplh, of cos dh 25 n above,hehe..korg rasa aku patut ambil poli atau kktm?

  14. sunghajung says:

    salam..skrg dip mechanical di polisas..dh sem 6..berhajat nak sambg degree..mudah-mudahan..bleh tak kita isu upu pakai HPNM smpai sem 5 jer..sbb xnk bazir masa..(abis study awl bln 5 n berhrp dpt msk degree bln 9..nak cpt smbg)

  15. ayit says:

    masalah yg saya alami skrg adalah , sy kene buat research pasal budak poli ssh nk msuk u…. tolong laaaaa

  16. udin says:

    bolehka lepasan diploma civil engineering nak sambung degree dlam architecture..??

  17. amri almansah says:

    slm..sya lepasan dip civil eng di Polisas …saya nak tye skrg nie berapa CGPA yg diperlukan utk smbng dgree di UITM dlm bdang nie..harap dpt beri penjelasan..T.Q

  18. hehhe says:

    kerajaan sepatutnya buat perbandingan lepasan lulusan stpm dan diploma… klau diikutkan..pelajar stpm x la seberapa berbanding diploma….apakah penyebab lulusan stpm lebih senang untuk mnymbung pelajrn d U berbanding dengan lepasan diploma…sedangkan pelajar lulusan diploma lebih bnyk pendedahan drpda stpm…x adil la..

  19. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
    Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking
    back frequently!

  20. shafiq says:

    lepasni smua masuk poli la. politeknik adalah tempat belajar terbaik. aku rasa dak poli ni nak sgat menang tak tau nape aku.
    apa beza dip poli dgn stpm ? mmg jauh beza bagi aku. korg pnah dgar x rmai budak msuk poli x continue stpm sbb takot x survive. one more thing , ingt smua dak stpm smbung study dpt course best ke . ade gak course lelong . kire syukur korg ade dip , hands on mjikn byak nak. dak stpm blum konfem dorg brjaya. jgn smakan poli dgan stpm . jauh lgit dan bumi

  21. Aqiqah says:

    It is truly a great and useful piece of info. I am glad that you
    shared this useful information with us.
    Please keep us informed like this. Thank you
    for sharing.

  22. Aqiqah says:

    I visit every day some web sites and information sites to read content, but this web site provides quality
    based posts.

  23. kamelia says:

    budak poli sememangnya dianaktirikan. gua pointer 3.5 civil eng pun susah nak sambung degree ipta. apply politeknik premier pun tak dapat. apalah nasib

  24. insan termenung... says:

    aku dr diploma ipta n skrg smbg degre dh..aku nk ckp yg kbyakn bdk2 poli dlm class aku xdpt survive (slalu dpt result xok wlaupon majoriti dorang dlu 3.5 above)…tpi aku respect sbb dorang slalu brtnye klau xphm…..mybe sbb dorang xbiase lgi kot nga suasana cara kami bljr..

  25. budak stpm says:

    Nak ckap skit . Saya ada budak stpm yang bakal masuk poli . Stpm pangkat lagi tinggi dari diploma . Sebab ianya merupakan exam ke-3 tersusah dia asia . Dan top 5 yang tersusah didunia . Walau pun berlajar disekolah tetapi mereka diajar dan dbiasa kan berdikari untuk persiapan masuk ke u . So jgn nak bandgkan stpm dgn diploma . Kalau rasa stpm senang . Budak diploma dipersilakan try untuk get straight a+ .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>